diumenge, 6 de gener del 2008

familia (4) .Reis.

clourem aqui la serie nadalenca de costumisme chambil. Espero que hagiu gaudit de les lectures, i potser en algun cas descobrir sensacions similars o refelxions paraleles.

Començo amb una declaració de principis; m`agrada el dia de reis. Heus aqui alguns records que en tinc:

-A Igualada els patges venen a casa, organitzats per una comissió ciutadana amb la tradició de l`esglesia de Roma i l`eficiencia d`una empresa alemana. En els mes de trenta anys que han vingut a casa de la meva mare, mai s`ha perdut cap ni un dels paquets que els hem portat. Si ho organitzés una empresa privada se n´haurien perdur un 20 o 30%. SI ho fes l`ajuntament o alguna organització pública , ja ningú confiaria en rebre res i per tant ja no existiria.

Record 1. Era un any que nevaba molt. No se quin però començaments dels 70. Jo encara em creia que eren de veritat. Com que n hi havia un pam vam estar treien palades `de neu perque poguessin entrar bé. Recordo un moment que jo estava sol a la porta del jardí i a la cantonada vaig veure com apareixien dos patges amb els regals. No debia ser aixi , però tinc la sensció que vaig fer un bot de l`emoció.

Record 2. Ja molt al tard, sempre apareixien molts patges a casa meva. Jo no entenia del tot, clar.Eren amics de les meves germanes que venien a endrapar i comentar la jugada un cop acabat el repartu, però aleshores jo no ho sabia. Un any un d`ells em va venir a saludar i em va allargar la ma. Astorat vaig veure que la ma era negre per el guant i que després del guant venia un avantbraç blanc¡¡¡¡-. Aqui es va acabar la chamb inocencia.

Com que hi han regals per a tothom, no falla ningú. Per tant la casa es posa curulla de gent i de nervis. Abans que arribin els reis sempre hi han crits, discussions i alguna ploradeta. Ma germana la ONG sovint porta algun conegut que ella sap que esta sol per aquestes dates. La població de novios/es es logicament flotant i per tant sempre hi han canvis d`etiqueta de darrera hora.

Enguany ja tots els nens ho sabien, però també hem fet venir els patges. Tothom esta tens fins que li toca l`hora del seu o seus regals. Després ja es relaxen les expressions i tot acaba en inspecció general dels regals d`altri.

Aleshores només resta donar una copa de xampany als patges i acompanyar.los discretament fins al carrer i esquitxar.los uns bitllets que s`han guanyat justament.

Ja es feina seva després jurar al supervisor de zona que en aquella casa tampoc els han donat res de res.

3 comentaris:

ddriver ha dit...

jo quan era petit,fa segles,vaig mirar per l´escala de casa i em va semblar veure els reis.
Acollonit vaig tornar al llit i tapat tapat i quiet em vaig quedar.
Al temps al saber la veritat,no entenia res,jo els habia vist!

Mikel ha dit...

si a cada casa els hi donen propina als patges cap problema pero com a totes les cases els hi donin una copeta de cava no se pas jo com pot acavar el tema jejeje

Toy folloso ha dit...

I el nebots de Nadal?.
Estic segur que t´ho hagueres pasat bé veient-los barallarse amb els regals.
Els meus van destapar la PSP i es van absentar per tot el Gener al menys.