diumenge, 10 d’agost del 2008

lliçons de Chamb economia

hola, benvinguts a la meva secció divulgativa.

molt s esta parlant de actual crisi econòmica. (que per cert, Dr.Chamb va preveure i descriure avans que ningú).

S`esta insistint aquests dies, als mitjans de comunicació sobretot, que la gent esta gastant menys. Que es fan vacances igual, però que la despesa per persona o familia ha baixat molt. S`atribuieix aquest fet a la actual recessió de les magnituds macroeconomiques.

Com sempre en economia, aquesta afirmació és només parcialment certa: Dr. Chamb s explica:

1) moltes families han vist retallats els seus ingressos. Petits empresaris, profesionals o excutius amb retribució variable. Aquests si que no tenim mes remei que organitzar-nos diferent. És a dir a joerse tocan i a apretar-se el cinturó-

2) però la major part de ciutadans tenen un sou fixe. Gran o petit però fixe. Penseu sino en les legions de funcionaris, i en centenars de milers d empleats de La Caixa, BBVA , Carrefour, Gasolineres, camarers, ect. A aquets tant els fot la crisi mentre no perdin la feina.

Com és doncs que la gent amb sou fixe també estigui retallant les despeses?

La clau esta en que portavem anys amb una inflació real molt més dura del que reflectien les estadistiques. Feu sino l exercici de passar a pessetes tot el que aneu gastant durant un dia. Us havieu fixat que un suc de taronja ja pot costar 550pessetes. O un pa de pagès 450ptes?. Un menu diari facilment supera les 2.000pessetes. El litre de gasolina les 200. Els productes importats d`economies en creixement han mantingut alguns preus estables o baixant. Mireu si no que una taladradora pot costar menys de 10.000 pessetes. O un ordenador unes 80.000. També la ma d`obra estrangera ha mantingut baix el preu de serveis sexuals. Una mamada es pot aconseguir per 5000 i una hora de kiki per 10.000, preus que ja veiem els 80.


I la gent s `havia anat conformant amb les brutals pujades de preus minoristes. D`on sortia aixo? doncs de estalviar menys i de donar.li gust a la VISA.

I ha arribat el moment en que la gent s `ha rebelat i ha dit prou. Pagar 2.500ptes per un bistec? prou¡¡¡ 3.000ptes per entrar al Luz de Gas? prou¡¡¡¡

I aixo es el que passa. Per tant alguns preus de serveis, sobretot oci i restauració, baixaran. Algunes partides de despesa crec que casi desapareixeran (diaris, revistes i CD`s si es que algú encara en compra algun).

(recordeu que ja fara un parell de mesos el T va abaixar el preu de es entrades, els primers a obrir el foc, inteligents com son).

I poc a por tornarà a estar ben vist estalviar. I amb imaginació es poden trobar grans idees per fer.se ric.

A veure si es veritat, cony.

1 comentari:

ddriver ha dit...

tot aixo ve del canvi de la peeta al dolar europeu tot va pujar un 66% i no era culpa del tripartit eh?
La gent amb sou fixe paga el gasoil mes car que abans tambe i altres coses.
mamades 3300pts
complet 5000pts
ara sense manies
farlopa 30 eur el amteix preu que fa 15 anys